PODJELA ŠKOLSKOG PRIBORA U MZ GRAČANICA

0

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” kao i prethodnih godina uspjelo je obezbijediti sredstva za nabavku školskog pribora za naše školarce.
Svake godine, pa tako i ove za svoj fokus UG Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ ima  brigu  o cjelokupnoj prodici uključujući i glavne faktore tj, roditelje. Kroz projekat “Više pažnje bolje ocjene”, realizovane su radionice sa djecom ali i sa roditeljima o kojem smo već ranije pisali.
Nažalost, roditelj su opet sa pitanjem kao i prethodnih godina, kako nabaviti školski pribor?

Na žalost, mnogi roditelji svojim mališanima neće moći priuštiti ni najosnovnije potrebe tokom školovanja. UG Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ daje veliki značaj obrazovanju posebno osnovnom obrazovanju koje je obavezno po zakonu, te samim tim roditelji su obavezni da šalju djecu u školu.

Na žalost veliki broj romske djece je napustilo školu ili nikada nisu ni pohađali osnovno obrazovanje. Glavni razlog izostajanja romske djece iz sisteme obrazovanja jeste teška socijalno-ekonomska situacija, roditelji koji  su nezaposleni i nemaju zadovoljavajući  izvor finansiranja, te se snalaze tek toliko da mogu da se prehrane tokom jednog dana. Mnogi roditelji kažu  da bi im od velike pomoći bilo kada bi neko pomogao u nabavci školskog pribora i odjeće, to bi im olakšalo školovanje djece.

Dana, 02.09.2018. godine sa početkom u 12 sati, u prostorijama MZ Gračanica, kroz projekat “Više pažnje bolje ocjene” koji je finansiran kroz  okvir projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, kojeg finansiraju Vlada Švicarkse i Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, za naše školarce je obezbijeđen i podijeljen školski ruksak sa priborom za naših 46 štičenika uzrasta od I do IX razreda.

Ovom prilikom se još jednom zahavljujemo Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH koji su podržali naše aktivnosti i omogućili da uz “Više pažnje” naši mališani sa novim ruksacima ostvare “bolje ocjene”

Share.