MLADI ZA 8. MART IZVELI PREDSTAVU ‘NEĆU!’: “Djevojčica od 15 godina nije spremna da bude majka, ona treba da se školuje”

0

Djevojke i mladići iz Omladinske romske inicijative ‘Budi mi prijatelj’ iz Visokog povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. marta u Osnovnoj školi ‘Mula Mustafa Bašeskija’ u Kaknju pred stotinjak vršnjaka izveli su predstavu ‘Neću!’.

Osnovni cilj predstave je podizanje svijesti društva o maloljetničkim brakovima te uz pomoć otvorene interakcije publike i glumaca, služi kao mjesto za isprobavanje mogućih rješenja, gdje se pojedinci i pojedinke osnažuju da djeluju i da se suočavaju s problemima u svojoj zajednici i ličnim problemima i teškoćama.

Populacijski fond Ujedinjenih naroda za BiH (UNFPA BiH) podržao je inicijativu mladih aktivista iz civilnog društva ‘Budi mi prijatelj’ i ‘Romalen’ u produciranju forum teatra pod nazivom Neću!, a predstavu su pripremali s koordinatoricom Murisom Halilović i uz pomoć Vedrana Fajkovića, dramaturga ‘Kamernog teatra 55′ iz Sarajeva.

Predstava govori o problemu mladih djevojaka koje se bore za pravo izbora. Ovo je naša stvarnost, situacije o kakvoj govori predstava se svakodnevno događaju. Djevojčica od 15-16 godina nije spremna da bude majka, ona treba da se školuje.

Ovo je tema koja je svugdje prisutna, ali o kojoj se ne govori onoliko koliko bi trebalo.

Ovom predstavom želimo poručiti da brak i djeca trebaju doći u pravo vrijeme, i da su obrazovanje i zdravlje ključni za razvoj svake mlade osobe.

“Forum teatar kroz dramski prikaz govori o jednom problemu koji je prisutan u našem društvu i želi skrenuti pažnju šire zajednice. Broj maloljetničkih brakova u BiH nije zanemariv kako u općoj tako i u romskoj populaciji, i institucije države treba da se ozbiljnije uključe u njegovo rješavanje. Maloljetnički brakovi kršenje su prava djeteta, nisu dio tradicije niti običaja i to treba jasno reći.

Publika je odlično prihvatila predstavu, a posebno zanimljivo bilo je u ‘vrućoj stolici’, dijelu predstave u kojoj glumice i glumci u ulogama iz predstave odgovaraju na pitanja iz publike.

Ciljne grupe, koje ovaj forum teatar obuhvata, su mladi koji se direktno i/ili indirektno suočavaju sa ranim brakovima, njihovi roditelji, osobe koje su uključene u obrazovni sistem te sve nadležne institucije koje mogu doprinijeti reduciranju problema ranih brakova. Procenat sklopljenih brakova koji su registrovani u BiH prije 18. godine iznosi oko 10% (MICS BiH 2011 – 2012).

 

Share.