VIII radionica “Razvoj životnih vještina kod djece uzrasta 12-18 godina”

0

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj ” implementira radionice životnih vještina finansiran od strane World Visiona Bosne i Hercegovine.

Šta su to životne vještine?

Pojam životne vještine odnosi se na veliki skup psihosocijalnih i međuljudskih vještina koje promovišu mentalno blagostanje pojedinca i osiguravaju mu/joj mogućnost da vodi zdrav i produktivan život. Životne vještine razvijaju kompetencije i stvarna ponašanja pojedinca. One su rezultat ličnih aktivnosti, aktivnosti usmjerenih prema drugima, kao i akcija usmjerenih ka promjeni okoline u kojoj živimo.

Sa VIII radionicom  radili  smo na “Asertivnoj komunikaciji”

Učesnici  su se upoznali sa pojmom asertivno komuniciranje  koje vodi ka asertivnom ponašanju, a ono podrazumijeva izražavanje vlastitih emocija na iskren način. Asertivno ponašanje  ne ponižava i ne vrijeđa. To ponašanje je direktno i čvrsto ali istovremeno nije ofanzivno.  Naši učesnici su učili o komunikaciji na različite načine, gdje su kroz grupnio rad  razgovrali sa  grupom svojih vršnjaka o pasivnom ponašanju, agresivnom. Aktivnost kao što su “Napadni i izbjegni” cilj ove aktivnosti je pomoći mladima da razumiju mehanizme asertivnosti. Ova aktivnost ima svrhu pomaganja pri identifikaciji verbalnih i neverbalnih indikatora koje mogu promjeniti. Aktivnost “Asertivnost – Igranje uloga”  ova aktivnost ima za cilj razumjevanje  agresvnih i pasivnih oblika ponašanja.

Share.